De afgelopen vier decennia hebben in totaal ruim 43.000 certificaathouders in vooral Nederland, België, Spanje, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk ruim € 1,2 miljard als kapitaal in Triodos Bank gestoken. Hun doel was Triodos Bank te steunen in haar duurzame missie. Zij accepteerden daarbij een gematigde financiële vergoeding.
De groep certificaathouders bestaat uit een bont en gemêleerd gezelschap: kleine particuliere spaarders, sociaal ondernemers, MKB-bedrijven en gepensioneerden. Onder hen bevonden zich mensen die weerstand voelden tegen commerciële banken. Ook maatschappelijke organisaties, vermogensfondsen en institutionele beleggers zoals de Rabobank en Nationale Nederlanden, hebben aanzienlijke bedragen in de Triodos Bank geïnvesteerd. De gezamenlijke inleg van alle certificaathouders vormt letterlijk en figuurlijk het kapitaal van Triodos Bank. De certificaten waren niet vrij verhandelbaar. De bank verkocht de certificaten zelf en kocht ze ook terug. Tot maart 2020 vormde dat geen probleem: vraag en aanbod waren in balans.
Sinds het begin van de coronacrisis (maart 2020) raakten vraag en aanbod volgens de leiding van Triodos Bank in disbalans. De 3% van het eigen vermogen die de bank maximaal mocht gebruiken voor het inkopen van eigen certificaten was niet voldoende om alle aangeboden certificaten terug te nemen. De handel in certificaten werd daarom stilgelegd. Een korte periode waarin – zeer beperkt – opnieuw handel mogelijk werd gemaakt bood geen soelaas. De handel werd definitief gestaakt. Certificaathouders konden sindsdien niet meer bij hun geld. Dit leidde tot grote onrust en beroering onder certificaathouders.
Er ontstonden verschillende initiatieven onder certificaathouders om zich te organiseren. Een daarvan was de Stichting Certificaathouders Triodos Bank (maart 2022). De stichting is georganiseerd als een brede maatschappelijke organisatie met sympathisanten, vrijwilligers, een Raad van Advies en een Bestuur.