Deze interne werkgroep van de Stichting is opgestart begin augustus 2022 en bestaat uit Kero Oerlemans, Snam Vromans en Wim Engels. Doel is het bedenken, ontwikkelen en realiseren van ondersteuning voor Triodos certificaathouders die door de opschorting van de handel in Triodos certificaten sinds maart 2020 in ernstige financiële problemen terecht gekomen zijn.
Wie heeft een groot probleem?
Gestart is met gedachtenvorming over de afbakening van de doelgroep. WIE zijn de certificaathouders in financiële nood? Hierbij hebben we geput uit de eerder gehouden enquête van de Stichting in april-mei 2022, waar ruim duizend sympathisanten op gereageerd had; te weinig voor een goed beeld. Uit een analyse van m.n. de respondenten met 'groot probleem' uit die enquête bleek dat naar schatting 180 sympathisanten in acute financiele nood zijn gekomen door de onverhandelbaarheid van de certificaten. Hierbij moet aangetekend worden dat de Stichting ondervertegenwoordigd is in de andere Europese landen waar Triodos ook actief is (België, Duitsland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk).
Wat is het probleem?
Om beter zicht te krijgen op WAT we zouden kunnen doen zijn twee brainstormsessies georganiseerd tijdens een interne Heidag van vrijwilligers en het bestuur van de Stichting op 17 september 2022 in een subgroep met ca 15 deelnemers. Hier zijn ca 50 ideeën voor mogelijke oplossingen voor ernstig gedupeerden geopperd. Deze suggesties zijn gegroepeerd in 5 oplossingsrichtingen voor certificaathouders in urgente financiële nood. Om een beter en actueler inzicht te krijgen op WIE “urgente financiële nood” heeft, is een aanvullende enquête voorbereid om uit te zetten onder alle sympathisanten van de Stichting.
Helpen HOE dan?
In oktober en november 2022 zijn twee concrete concepten voor oplossingen verder uitgewerkt door de werkgroep:
- Fonds voor inkoop certificaten met terugkoop-garantie;
- Prikbord voor faciliteren van handel in certificaten.
Deze concepten zijn in meerdere besprekingen voorgelegd voor toetsing en haalbaarheid aan juridische experts en het bestuur. Tevens hebben drie overleggen plaatsgevonden met een delegatie van Triodos Bank in Driebergen-Rijsenburg (inclusief RvB-lid) teneinde ook met de Triodos Bank af te stemmen over de problematiek van de ernstig gedupeerde certificaathouders. De doelstelling was om met een oplossing te komen ruim voor medio 2023 als de MTF operationeel wordt.
Resultaat?
De genoemde twee oplossingen om certificaathouders te helpen bleken niet haalbaar op basis van de juridische toetsing en onderzoek naar de financiële risico’s. Een dergelijke faciliteit moet in Nederland voldoen aan stringente wet- en regelgeving en voor bestuurders van een nieuwe faciliterende organisatie zouden de aansprakelijkheid-risico’s te groot zijn. Het gaat immers om handel in financiële producten waar de Nederlandse wet strenge eisen aan stelt. Daarom heeft de werkgroep helaas moeten concluderen dat beide voorgestelde concepten niet gerealiseerd kunnen worden. De eerder genoemde aanvullende enquête is derhalve niet verstuurd.
Vooralsnog ziet de werkgroep dus geen mogelijkheden om op korte termijn concrete ondersteunende activiteiten te ontplooien voor certificaathouders met urgente financiële problemen. Zowel voor bestuur van de Stichting als voor de werkgroep is dat natuurlijk een teleurstellende uitkomst.